Rokotukset


Koira 

Koiran pennun tulisi saada ensimmäinen perusrokotus n. 12 vkon iässä. Silloin pentu rokotetaan yleensä joko koiran 3- tai 4-rokotteella. Edellisestä saadaan suoja tarttuvia, mikrobiperäisiä sairauksia parvoa, penikkatautia ja tarttuvaa maksatulehdusta vastaan. Jälkimmäisessä on mukana vielä kennelyskä. Tästä ensimmäisestä rokotuksesta koira ei kuitenkaan vielä saa juurikaan suojaa tauteja vastaan, vaan vasta-ainetasot nousevat vasta muutaman vrk:n kuluttua tehosterokotuksesta, joka annetaan n. 16 vkon ikäisenä. 3- tai 4-rokotteen lisäksi tällöin voidaan antaa myös raivotauti- eli rabiesrokotus tai se voidaan antaa erillisenä rokotuksena parin viikon kuluttua. 
Samat rokotukset annetaan sitten vielä n. yhden vuonen iässä, sen jälkeen koira tulisi rokottaa kahden vuoden välein.

Edellisestä rokotusohjelmasta voidaan poiketa tarpeen mukaan. Lisääntyneessä tautipaineessa esim. parvoepidemian aikana tai isoissa kenneleissä koiran pennut voidaan rokottaa jo 7 viikon iässä parvoripulia vastaan. Monet koiranomistajat haluavat saada suojan myös hengitystietulehduksia vastaan, joten etenkin työ- ja harrastuskäytössä olevat koirat voidaan rokottaa uudella tehokkaalla kennelyskärokotteella (sieraimiin paikallisesti annosteltava Nobivac KC) vuosittain.

Miksi sitten rokottaa, jos kyseessä on vain tavallinen kotikoira ?


Tällä hetkellä Suomen tautitilanne on hyvä, kiitos pohjoisen ilmastomme ja tehokkaiden rokotusohjelmien. Rokotuksilla pyritäänkin juuri tautien hävittämiseen tai vähenemiseen, joten rokotusten antama hyöty nähdään suoraan alhaisena sairastavuutena. Venäjällä ja Baltian maissa on kuitenkin runsaasti kaikille vaihtolämpöisille eläimille ihminen mukaanlukien tappavaa raivotautia, joten rajojen auettua ja ilmastonmuutoksen antaessa oman osansa eläinten vaellusvietteihin on oman turvallisuudenkin kannalta syytä pitää raivotautirokotukset kunnossa. Myös penikkatautia ja parvoa on runsaasti liikkeellä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Kotoisat parvoepidemiatkin ovat lähes jokavuotisia riesoja isoissa kaupungeissa. Ihmiset ja eläimet liikkuvat nykyään ristiin rastiin maapalloa, joten vaikka tarttuvia tauteja ollaankin saatu kotimaassa vähennettyä, luo uusi maailmanjärjestys uudenlaisia haasteita immuunijärjestelmillemme.

Viranomaisten antamia rokotussuosituksia voit lukea EVIRAn  kotisivuilta.